Muutama tarina yhtiön omistuksista

 
Espan kuva.jpg

Yhtiöllä on ollut lukuisia merkittäviä enemmistö- ja vähemmistöomistusosuuksia, joista on luovuttu osana yhtiön strategiaa. Vähemmistöosuuksien on ollut tarkoitus elää oman aikansa ja sen jälkeen luopua niistä. Enemmistöosuudet ovat yleensä olleet pitkäaikaisempia omistuksia. Seuraavassa kolme omistustarinaa:

Kämp Collection Hotels 2004-2019

Kämp Collection Hotels on hotelliyhtiö, joka omistaa Helsingin pääkaupunkiseudulla legendaarisen vuonna 1887 perustetun luksushotelli Kämpin ja yhdeksän muuta hotellia ja niihin liittyvät ravintolat. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2018 vajaa 90 miljoonaa euroa. Kämp Collection Hotelsin historia alkoi vuonna 2004, kun Berling Capital osti Kämp Hotel Oy:n koko osakekannan Merita Pankilta (nyk. Nordea). Berling Capitalin 10 vuoden omistusaikana Kämpin ympärille rakennettiin Glo-ketju ja neljä hotellia ja viisi hotellia käsittävä yhtiö nimettiin Kämp Group Oy:ksi. Tämä yhtiö myytiin Capmanin rahastoille vuonna 2014. Samassa yhteydessä ryhdyttiin vähemmistöosakkaaksi Capmanin kanssa uudelleen nimettyyn Kämp Collection Hotels -yhtiöön. Yhtiöstä rakennettiin viiden vuoden aikana keskeinen pelaaja pääkaupunkiseudun hotelliliiketoiminnassa ostamalla 4 hotellia ja avaamalla yhden kokonaan uuden hotellin. Elokuussa 2019 yhtiön kaikki osakkeet myytiin norjalaiselle Nordic Choice Hotels -yhtiölle.

Tähän kauppaan päättyi Berling Capitalin 15 vuotta kestänyt matka hotelliliiketoiminnassa operatiivisena toimijana.

Taaleri 2007-2019

Taaleri on finanssiryhmä, jonka emoyhtiö Taaleri Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle pörssilistalle. Berling Capital oli yksi Taalerin perustajaosakkaista, kun yhtiö vuonna 2007 aloitti toimintansa. Sampo Group oli myynyt Sampo Pankin Danske Bankille joka halusi lopettaa Sampo Pankin varainhoitoyksikkö Mandatumin. Mandatumin johto ja henkilökunta muodosti rungon uudesta varainhoitoyhtiöstä, jonka nimeksi tuli Taaleritehdas, joka myöhemmin lyhennettiin muotoon Taaleri. Taaleri kasvoi kymmenessä vuodessa merkittäväksi finanssitaloksi. Berling Capital on ollut merkittävä vähemmistöomistaja koko Taalerin toiminnan ajan. Omistusta on vähennetty viime vuosina mutta olemme edelleen yhtiön 10:n suurimman omistajan joukossa.

Uneco Juomat 1994-2002

Kun Uneco Juomat perustettiin vuonna 1994, oli alkoholijuomayritykset Suomessa agentuureja, mutta ilmassa oli jo muutoksen merkit. Lainsäädäntö muuttui vuoden 1996 alussa ja agentuurit saivat muuttua maahantuojiksi ja tässä oli Uneco Juomien tilaisuus. Ensimmäisten yritysten joukossa yhtiö ryhtyi maahantuojaksi ja samanaikaisesti ostettiin noin kymmenen alkoholijuoma-agentuuria, joiden tuotevalikoimat liitettiin osaksi Uneco Juomien tuoteportfoliota. Yhtiö kasvoi lyhyessä ajassa orgaanisesti ja yrityskauppojen avulla Suomen suurimmaksi viinien maahantuojaksi pitäen hallussaan vuonna 2002 25 %:n markkinaosuutta kaikista Suomeen tuoduista viineistä. Yhtiön koko osakekanta myytiin silloin valtion kokonaan omistamalle Altia Oyj:lle, joka nyttemmin on Helsinki Nasdaq -pörssissä listattu yhtiö.